į pirmą puslapį

Kontūrinis paveikslas „Jėzaus Kristaus nuėmimas nuo kryžiaus“

Viena iš įdomiausių ansamblio dailės vertybių – nebenaudojamas XVIII a. pabaigoje–XIX a. pradžioje nutapytas trijų dalių kontūrinis paveikslas „Jėzaus Kristaus nuėmimas nuo kryžiaus“. Tai tikriausiai per Didžiosios savaitės pamaldas naudotos dekoracijos. Vadinamąja kontūrine tapyba, ypač populiaria baroko laikotarpiu, XVII–XIX a. pradžioje LDK bažnyčiose ir koplyčiose buvo kuriamos ne tik pavienės nedidelės kompozicijos, bet ir didingų altorių puošybos dalys.

Centrinėje, didžiausioje, medžio plokštėje pavaizduotas nuėmimo nuo kryžiaus veiksmas. Ant kopėčių pasilypėję Juozapas Arimatietis ir Nikodemas nuima nuo kryžiaus mirusį Jėzų ir suka jį į baltą drobulę. Apačioje, po kryžiumi, drobulę ir kūną prilaiko evangelistas Lukas. Prie jo kojų, ant žemės, guli trys vinys, replės ir plaktukas. Šonuose, ant atskirų plokščių, nutapytos gedinčių moterų figūros. Kairėje, atskirai pastatytoje plokštėje, nutapyta Mergelė Marija, o dešinėje, taip pat pagal kontūrą išpjautoje lentoje, – suklupusi ir prie ašarinės palinkusi Marija Magdalietė.

Viso trijų dalių paveikslo tapyba profesionali, potėpiai emocionalūs. Kūrinys žavi autentiškumu, pertapymų nesugadintu vaizdu. Iki galo neaiški Kristaus krūtinėje esančios apvalios kiaurymės paskirtis. Tačiau žinoma, kad, pavyzdžiui, Šiluvos bazilikoje saugomo kontūrinio Jėzaus Kristaus paveikslo centre esanti širdies formos kiaurymė kadaise buvo papuošta sidabrine širdimi.

Laikomas buvusio vienuolyno antro aukšto patalpoje šalia vienuolių choro.

aukstyn